Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A családok éve 2011-ben

2011.03.04

 

Kép

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében december 26-án megkezdődött a Család éve hazánkban, amely 2011. december 30-án, Szent Család vasárnapján ér majd véget.

 

 

Részlet Szent Máté evangéliumából( MT 19, 3-6)


Egy alkalommal odamentek Jézushoz a farizeusok, hogy próbára tegyék. Ezt kérdezték: " El szabad a férfinek bármilyen okból bocsátania a feleségét?"

Így felelt: " Nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdetben férfinak és nőnek teremtette őket, és azt mondta: ezért a férfi elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és egy test lesz a kettő? Most már többé nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt az ember ne válassza szét."

 

Kép

 

           A család a házassággal kezdődik.

 

 " A házasság minden kultúrának kezdete és csúcsa"

                                                                                            ( Goethe )

 

A házasságot Isten találta ki! Ő megteremtette az első embert és a Földet, rajta minden állattal és növénnyel. Megteremtette Ádámot, az első embert.

Isten pedig meglátta, hogy nagyon egyedül van

Majd így szólt: „Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat.” 1 Mózes 2:18.

A férfiból teremtette az asszonyt.

 Isten terve és akarata, hogy házasság legyen. Az Úr először megállapította, hogy nem jó az embernek egyedül lennie. Nem jó sem a férfinak, sem az asszonynak egyedül élnie.!

Az Isten az asszonyt a férfi segítőtársának teremtette, de ez fordítva is igaz.

A házasság egy bensőséges szeretetteli kapcsolat, amiben nap mint nap egymást segítik és a közös életük boldogulásán dolgoznak, egymás mellett jóban, rosszban kitartanak.

 

„Minek az a papír?” - érvelnek sokan. Azért, hogy Isten és ember előtt is visszavonhatatlanul bizonyítsuk, hogy a társunkkal együtt akarunk élni, elkötelezzük magunkat azzal is, hogy hivatalossá tesszük kapcsolatunkat, a család, rokonok, barátok és a világ előtt felvállaljuk.

 

 

 

Kép

 

 

Egy szép vers és néhány idézet a családról.
 

 

 

 

Édesanyám

 

A Tisza partján él egy özvegyasszony;

 

Szeméből könnyet egyet se fakasszon

 

A nyomorúság, a gond és a bánat:

 

Ó áldd meg Isten, édes jó anyámat!

 

 

 

A Tisza partján él egy özvegyasszony...

 

Tudom, hogy bút hoz néki minden alkony,

 

Mert ő a jóság, szenvedés, a bánat:

 

Holtig siratja édes jó apámat!

 

           

                      Juhász Gyula   

 

 

 

Kép

 

 

Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk.

                                                                        Hemingway

 

A család is... olyan valami az életben, ami becses... Olaj az élet lámpásában.

                                                                                       Gárdonyi Géza

 

Arra született az ember, hogy kínlódjon, vergődjön, de legyen mellette egy asszony, legyen mellette gyermek, család, mert különben nincs értelme a kínlódásnak.

                                                                                        Wass Albert

Az életben nem történnek "nagy dolgok". Ha később visszanézünk, s keressük a pillanatot, mikor valami elhatározó, jóvátehetetlen történt velünk - az "élmény" vagy "baleset", mely későbbi életünket alkotta -, legtöbbször csak ilyen szerény nyomokat találunk, vagy még ennyit se. Igazában nincs más "élmény", csak a család; s nincs más "tragédia", csak a pillanat, mikor döntened kell, megmaradsz-e a családban, s annak nagy, széles sugárkörben táguló változataiban, az "osztály"-ban, a világnézetben, a fajtában - vagy mégy a magad útján, s tudod, hogy most már örökre egyedül maradtál, szabad vagy, de mindenki prédája, s csak te segíthetsz magadon.

                                                                                       Márai Sándor

A család sokszor igen nehéz alkalmazkodást, lemondásokat követel az együttélés érdekében. De ennek a vállalásához hit kell, Istenhit. Isten és a család szentségében kell hinni, nem a társadalmi szerződésekben, konvenciókban.

                                                                                Popper Péter

 

Az élet tiszteletével kezdődik a sokat és üres frázisként emlegetett igazi szeretet. A családi szeretet is. S ennek alapja az öröm, hogy a másik a világon van, és hogy találkozhattunk. S ennek az érzésnek a másik alapja az öröm, hogy én is a világon vagyok, engem is lehet szeretni, s hogy a találkozásunk erről is szól. Semmiféle gyűlölet, önutálat nem fér bele a szeretetbe. A mérgelődés, a harag, a féltés, az aggódás bőven belefér, de a gyűlölködő elutasítás nem.

                                                                           Popper Péter

Az emberiség legnagyobb átka az elfogultság, mert az elfogultság megvakítja a látást, s gonosz irányba téríti a tömegeket. Csak megértés alapján lehet emberi közösséget megtartani, legyen az a közösség család, nemzet vagy ország. Az egymás iránt való türelem és megértés a társadalom legfontosabb kelléke. Ahol ez kivész az elfogultság miatt, ott minden összeomlik.

 

 

                                                                         Wass Albert