Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis ír zene és tánc

2010.07.16

 

The Corrs
 
 

1995-ös megjelenésükkor a Corr testvérek ősi ír elemeket tartalmazó zenéjével jelent meg a pop-rock zenei élet palettáján. A hagyományos kelta zenei elemek azóta is átszövik a zenekar modern ritmusú dalait. A  Dublin közelében Dundalk-ban nőttek fel. Szüleik szintén zenészek voltak. 1990-ben megismerkedtek leendő managerükkel John Hughes-szel, aki Allan Parker "The Commitments" című filmjéhez keresett zenészeket.

 

 

 

Az első "Forgiven not fogotten" című albumukkal világsztárokká váltak.

 

 

 

Második albumuk, a Talk on corners 1997-ben jelent meg. ekkorra a The Corrs már nagy népszerűségnek örvendett, és rengeteg felkérést kaptak: játszottak a Vatikánban, a londoni Royal Albert Hallbantelt házas koncertet adtak ,énekeltek Pavarottival. A Talk on corners 1998 legtöbb példányszámban elkelt Brit albuma lett és elérte azt az addig csak a Beatles által produkált teljesítményt, hogy az Angol slágerlistának az első két helyén a Corrs állt.

 
 

 

 

Hosszú pihenő után 2004-ben megjelent egy újabb The Corrs lemez, a Borrowed Heaven.

 

( Kölcsönvett mennyország)

 
 

2005-ben jelent meg Home című albumuk, ami igazi ír dalokat tartalmaz.

 

 

Kép

 

Michael Flatley (Amerikai Egyesült Államok, Illinois, Chicago, 1958. július 16. - ) amerikai táncművész, ír gyökerekkel. Világhíres ír sztepptánc műsorával világszerte fellépett. Szülőföldjeként Chicagót jelöli meg, mert ott nőtt fel.

 

 

 

Michael Flatley szülei öt gyermekéből másodikként született. Szülei, akárcsak nagyszülei Írországból származnak. Mivel az egész család nagyon muzikális volt, Flatley az édesapja kívánságára tanult fuvolázni. Ezzel a hangszerrel nyert el számtalan kitüntetést, többek között az „Írország fuvola bajnoka” címet is.

 

 

 

Michael egy szomszédnál nevelkedett, ahol sok különböző kultúra hatott egymásra. Miután többször vérző orral tért haza, édesapja a bokszolásra buzdította. Sok energiát fektetett a sportba, így 17 évesen megnyerte a „Golden Glove Championship” versenyt.

 

 

 

Négy évesen kezdett el táncolni. Nemcsak a szüleitől, hanem a nagymamájától Hannah Ryan-től is tanult, aki abban az időben az ír táncok éltáncosnője volt. 11 évesen felvételizett a „Dennehy School of Irish Dance” csapatába, ahova nem vették fel. Az indok az volt, hogy „túl idős”. Ő azonban nem adta fel és később mégis felvételt nyert. Az intenzív edzések eredményeként egyre jobb lett és időközben megnyerte az összes USA-ban indított versenyt. 17 évesen megnyerte az ír táncok világbajnokságát az „All-World Irish Dance Championship”-t.

 

 

 

Flatley számára a nagy áttörést az 1983-as turné jelentette a híres sikeres ír együttessel a „Chieftains”-el (Törzsfőnök).

 

 

 

A nagy sikerek után az 1993-as, Dublin-ban megrendezett „Spirit of Mayo” fesztivál következett. A fellépése után a show producerei megbízták őt az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál átvezető előadásainak megszervezésével. A tánc, amellyel Flatley a dalfesztivál szüneteit kitöltötte, a Riverdance volt, amely egy ötperces színpadi show. Ez a fellépés jelentette Flatleynek a világsiker kezdetét.

 

 

 

Ma Michael Flatley rendezőként, producerként és koreográfusként dolgozik. A saját show-it mindig Ronan Hardimannal állítja össze.

 

 

 

2005. július 9. óta van úton a Celtic Tiger című show-műsorral. A 2006 decemberre tervezett európai turnét, Flatley szívproblémái miatt lemondták.

 

 

 

2007 márciusában született meg fia.

 

 

 

( Wikipédia )