Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Még két orosz filmrendező...

2011.02.16

Bondarcsuk

 

 

Szergej Fjodorovics Bondarcsuk , 1920. szeptember 25., Ukrajna, Belozjorka falu, Herszoni tartomány – 1994. október 20. Moszkva) több állami díjjal kitüntetett orosz és szovjet filmszínész, filmrendező, forgatókönyvíró.
Két orosz filmrendező, akiknek jó néhány filmjét láttam, és nagyra tartom őket.

Filmrendezőként egy fekete-fehér háborús filmmel, a külföldön is sikerrel vetített Emberi sorssal mutatkozott be. A film egy szovjet katona német fogságba esésének és szökésének emberközelien ábrázolt, a háborús szovjet filmek sematizmusával szakító története. Forgatókönyve Mihail Solohov elbeszéléséből készült, de lírai hangvételének kialakításában nyilván Bondarcsuk saját élményei is közrejátszottak. Filmjéért 1960-ban a Szovjetunióban Lenin-renddel tüntették ki.

Rendezőként és filmszínészként is legismertebb, immár klasszikus alkotása Lev Tolsztoj regényének filmváltozata, a Háború és béke, melyben Pierre Bezuhov szerepét játszotta. A színes, négy részes film művészi és gyártásszervezési szempontból egyaránt hatalmas alkotás. Kritikai fogadtatása nem volt egyértelmű, de a rendezés erényeit, megjelenítő erejét, a vállalkozás nagyságát általánosan elismerték. Az év legjobb külföldi filmjének járó Oscar-díjat kapta az USA-ban.
 

 

 

 

Nyikita Szergejevics Mihalkov (Moszkva, 1945. október 21. -) orosz filmszínész, filmrendező. Testvére Andrej Szergejevics Koncsalovszkij filmrendező. Szülei Szergej Vlagyimirovics Mihalkov és Natalja Koncsalovszkaja. 1963-1966 között a Scsukin Színiiskolában színészetet tanult. 1971-ben szezett diplomát a moszkvai Filmművészeti Főiskola rendező szakán, Mihail Iljics Romm tanítványaként. 1958-tól filmstatiszta volt. 1961 óta filmrendező. 1968-ban rendezte első filmjét, a Hazajövőket. 1974-ben készítette el első önálló filmjét, ami az Idegenek között volt. Egy évvel később A szerelem rabja című filmje a régi filmforgatásokat mutatta be. 1977-ben az Etűdök gépzongorára című filmjével elnyerte a San Sebastian-i Filmfesztivál Nagydíját. Az 1987-ben készített Fekete szemek című filmje is nagy sikert aratott. Az 1994-es Csalóka napfény című filmjéért Oscar-díjat kapott. 1995-től duma-képviselő. 1997-től az Orosz Filmművészeti Szövetség első titkára.