Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Casablanka

2010.04.11

Egy kis zene és részletek a híres filmből:

 

A Casablanca egy 1942-ben készült, fekete-fehér amerikai film Kertész Mihály rendezésében Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével.

 

Minden idők egyik legnépszerűbb filmje.

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman a főszereplő.

A forgatókönyvet majd minden nap átírták a forgatásig. Bergman az utolsó napig nem tudta, hogy elrepül-e Henreiddel, vagy ott marad Bogeyval. A film az utolsó pillanatban is bizonytalanságban hagyta hőseit és egyben a nézőket is.

 

A Warner Brothers a jogokat 20 ezer dollárért vásárolta meg. Május 25-én kezdték meg a forgatást és augusztus 3-án fejezték be.

 

Az egyik főszereplőről kapta nevét Viktor Lazlo belga énekesnő. A filmbeli Victor Laszlo cseh (Magyarország ekkoriban a németek szövetségese volt, Csehszlovákia pedig áldozata), de érdekesség, hogy Kertész Mihály magyar nevet adott az ellenálló hősnek.

Zene [szerkesztés]
 

A film tette világslágerré Herma Hupfeld 1931-es dalát. A Casablancában Dooley Wilson - a filmbéli Sam - adta elő az As Time Goes By című dalt. „Játszd újra, Sam” - filmbéli mondat szállóigévé vált. Bár igazság szerint ez a mondat így, ilyen formában nem is hangzik el a film folyamán.

A Casablanca 3 Oscar-díjat nyert: