Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki is volt Rácz Vali?

2010.06.19

Rácz Vali (Gölle, 1911. december 25. – München, 1997. február 12.) színész- és énekesnő. 1932-ben végezte el a Zeneakadémiát. A következő két esztendőben a Városi és a Magyar Színházban játszott, majd 1936-tól - három évig - a Teréz körúti Színpadon énekelt, miközben megtartotta a városi színházi állását is. Kiváló színészi adottságokkal is rendelkezett: különösen sikeres volt az ifjabb Strauss Denevér című operettjében, amelyben Orlovszky herceget alakította, és Offenbach Orfeusz az alvilágban című dalművében, ahol Orfeuszt játszotta. Prózai filmszerepekre is felkérték. Huszonegy filmben szerepelt, amelyek közül az 1941-ben készült Magdolna és az 1943 kora őszén forgatott Majális című filmek a legemlékezetesebbek. Készült vele egy zenés rövidfilm is a negyvenes évek elején, amely portré filmnek is felfogható - Cigarettafüst címmel.

 

Rácz Vali közkedvelt magyar színész- és énekesnő, aki a 30-as évek végén és a 40-es évek elején élte fénykorát előadóművészként. Amellett, hogy rendszeres fellépője volt a zenés kluboknak, lemeze jelent meg, s emellett 20 filmben is szerepet kapott. Elbűvölő kinézete és szexepile hozzásegítette, hogy a "magyar Marlene Dietrichként" emlegessék.

 

1911. december 25-én született a dél-dunántúli Gölle községben mélyen katolikus szülők egyetlen gyermekeként. Apja a falu iskolájának kántortanítója volt. Miután befejezte tanulmányait Kaposvár katolikus gimnáziumában Budapestre költözött, s a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult. Nem sokkal az érettségi után - a mezzoszoprán hangjának köszönhetően - kisebb filmszerepeket kapott énekesként, nem sokkal azután pedig a kor népszerű dalszerzői írtak számára hatalmas slágereket.

 

A II. világháború idején ő volt a Keleti Fronton harcoló magyar csapatok kedvence. 1944. áprilisában, amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, s megkezdték az ország zsidó lakosságának kitelepítését, Vali érintetté vált: zsidó barátait rejtegette elegáns villájában Budapesten. Ez év áprilisa és novembere között öt zsidó élt ott titokban, ameddig véletlenül az egyik menekült férje le nem buktatta. A magyar titkosrendőrség letartóztatta, és fogvatartották a székhelyükön, a hírhedt Hotel Majestic-ben, ahol a foglyokat kihallgatták és gyakran meg is kínozták, mielőtt elszállították őket a munkatáborokba vagy nyilvánosan kivégezték.

 

Segítői közbejárására megmenekült a kivégzéstől, s végül elengedték. A zsidók, akiket bújtatott sikeresen megúszták az elfogatást, és mindannyian túlélték a háborút, némelyikük később Izraelbe emigrált. 1991-ben, majdnem fél évszázaddal a történtek után a jeruzsálemi Yad Vashemben a Holokauszt Mártírjaira és Hőseire Emlékezés Hatósága az "Igazságos a Nemzetek Között" címet adományozta neki.

 

1946-ban Rácz Vali összeházasodott az író és újságíró Halász Péterrel. Fiuk, Valér 1950-ben született, majd két évvel később megszületett lányuk, Mónika (aki később Monica Porterként vált ismert újságíróvá Londonban). A család az 56-os forradalmat követően az Egyesült Államokba menekült. 1970-ben visszaköltöztek Európába, majd '75-ben Rácz Vali és férje Münchenben telepedett le fiukkal együtt. Férje ekkor a Szabad Európa Rádiónak dolgozott. Rácz Vali itt halt meg 1997. február 12-én.

Monica Porter könyve édesanyja háborús hőstettéről "Deadly Carousel: A Singer's Story of the Second World War" címmel 1990-ben került először publikálásra, mely egy szélesebb, Magyarországon kívüli közönség figyelmét hívta fel Rácz Vali életére és karrierére.

 
 
Könyv az életéről
Rácz Vali
 

Rácz Vali lánya, Monica Porter 1990-ben kiadta Deadly Carousel - A Singer's Story of the Second World War című könyvét édesanyjáról. A könyv címe magyar fordításban Halálos Körhinta: Egy énekesnő II. világháborús története.

 

„Rácz Vali egy sikeres énekes- és filmszínésznő volt, a magyar közönség hatalmas kedvence. Fiatal, gyönyörű és árja nő volt. Habár a nácik nem jelentettek számára különösebb fenyegetést, mégsem élt nyugalomban a zsidók üldöztetése miatt, akik közül számos jó barátja, mentora és kollégája került ki. Az életét kockáztatta azzal, hogy Buda lakónegyedében levő elegáns villáját titkos búvóhellyé alakította át zsidó barátai számára.

 

1991. szeptemberében a zsidó nemzet legnagyobb háláját kifejezve az „Igazságos a Nemzetek között” címet adományozta Rácz Valinak Jeruzsálemben.”

Rácz Vali Múzeum Göllében

1990. május 27-e óta emlékmúzeummal emlékeznek meg a gölleiek a község híres szülöttéről, Rácz Valiról. A múzeumban helyet kaptak a művésznő fellépőruhái, korabeli újságcikkek, képeslapok, fotók és egyéb relikviák.

 

Rácz Vali összeállítás