Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rita Hayworth

2010.09.24

Rita Hayworth (sz. Margarita Carmen Cansino; Brooklyn, (1918. október 17. - New York, 1987. május 14.) amerikai színésznő, az Atomgirl. 1945-ben az ő képét ragasztották "Fat Boy"-ra, a hiroshimai atombombára.

 
 
 

Egy spanyol táncosházaspár gyermekeként jött a világra Brooklynban, s már nyolcévesen szülei mellett lépett fel. A Fox stúdió egyik reprezentánsa itt fedezte fel a kitűnően mozgó lányt, aki az elkövetkező években egy sor táncos szerepben tűnt fel még Rita Cansino néven, elsősorban B-kategóriás mozikban. A 30-as évek végén némileg megváltoztatott külsővel és új személyazonossággal, Rita Hayworth néven a Columbia vette védőszárnyai alá, akiket első igazán nagyszabású filmjével, az 1939-es Only Angels Have Wings-zel sikerült végképp meggyőznie tehetségéről. A 40-es évek kezdetén dolgozott a Metro Goldwyn Mayernél (Susan and God, a Foxnál (Blood and Sand) és a Warnernél is (The Strawberry Blonde), majd az RKO-tól távozott Fred Astaire partnereként tért vissza a Columbiához a You Were Never Lovelier főszerepében.

 
 
 

Orson Wellesszel kötött házassága után csillaga tovább emelkedett, s az 1946-os Gilda címszereplőjeként talán legemlékezetesebb alakítását nyújtotta. A Welles által rendezett A sanghaji asszony platinaszőke szexbombájaként azonban némileg megdöbbentette a konzervatívabb közönséget, majd egy arab milliomossal történt románca révén évekre eltűnt a vászonról. 1952-ben tért vissza ismét a Columbiához, azonban az 1953-as Saloméval sem sikerült visszanyernie azt a státuszt, melyről négy évvel korábban azelőtt önként lemondott. Bár az 1970-es évek elejéig fel-feltűnt a vásznon, részben az egyre elterjedőben lévő televíziónak, részben az olyan új női csillagoknak köszönhetően, mint Kim Novak vagy később Marilyn Monroe, az évtized végére Hayworth karrierje lényegében zátonyra futott.

 
 
 

A 40-es évek egyik legfényesebben ragyogó filmcsillaga, aki elsősorban a könnyű műfajban alkotott nagyot, élete utolsó évtizedeit Alzheimer-kórral küzdve töltötte. 1987-ben hunyt el New York-i otthonában.

 
 
 
     Golden Globe-díj
 

           1965 jelölés: legjobb női főszereplő (filmdráma) – A cirkusz világa