Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sorskerék II.rész/ 8 - 10.fejezet

2009.04.24

8

  

    Hétvégén megérkezett Anna édesanyja, akit Dóra szobájában helyeztek el. Elérzékenyülve látta, hogy mennyire összezsugorodott az elmúlt évek alatt, mintha testével is jelezné, hogy már kevés van belőle. Össze szorult a szíve. Anyja előző rosszulléte után, kórházi kivizsgálása után, kíméletesebb életmódot javasoltak az orvosok. De, Vera elmesélése szerint rövid ideig volt képes arra, hogy csak pihenjen, és ne vegyen részt a háztartási munkában. Neki éltető eleme volt az állandó mozgás, sütés, főzés.

   Hétvégén, együtt volt mindenki. Anna édesanyja láthatóan örült a családnak.

  - Látjátok ezt így szeretem. Mi annakidején fiatal koromban - kezdett bele mondókájába - nagycsaládban éltünk.  Megszoktam a nyüzsgést, a gyerekek zaját, még a perpatvarokat is. Most már csendben élek és ez nem jó.  Remélem, hogy édesanyátokat sok unokával látjátok el. Mert nagyobb öröm nincs, mint látni a szép családot, a növekvő gyerekeket, tenni értük még valamit, amit tud az ember…

  - Teszünk majd róla nagymama - mondta István mosolyogva.

   - Neked meg Barna köszönöm, hogy Annának végül is ilyen nyugodt életet biztosítottál. Nehéz kisgyerekkora volt, sok mindenen mentünk keresztül, meg aztán beleválasztott fiatal lány korában a kellős közepébe.

  - Mami, nem kell mindig itt kilyukadni.

 - Miért édes Anna, nincs igaza a mamádnak? De nem kell megköszönni. Én szeretem őt, és csak azt nyújtom neki, amit tudok. Ha szegény lennék, akkor azt adnám neki, de a szeretetem akkor is létezne, talán ez a legfontosabb.

  - Igen, fiam, igazad van. A szeretet a legfontosabb, egymás megbecsülése, szegény anyám és édesapám volt erre talán a legjobb példa.

    Anna ebéd után bekísérte édesanyját a szobájába, a lányok elmosogattak, Barna pedig Zsolttal zenét hallgatott, és beszélgetett.

  - Látom kislányom boldog vagy, örülhetsz, hogy ilyen szép családod van. Mi van Ákossal?

  - Miért kérdezgeted mindig? Megvan. Most kicsit többet értekeztem vele telefonon, Dóra esküvője kapcsán. Talán most nem iszik. De hát tudod mi a véleményem? Senki nem változik meg alapvetően. Már több verseskötete is megjelent, és hát publikál egyéb politikai cikkeket, különböző újságokban. Nem él senkivel együtt, nem tudom miért? De gondolom, hogy valami barátnője csak van.  És te hogy vagy? Verával kijöttök?

  - Én el vagyok. Jó hozzám Vera és az ura is. Aztán a bátyád és annak gyerekei, felesége, a többi unoka is meglátogat időnként. Csendesen telnek a napjaim. Nagyobbik baj, hogy a lábammal nem tudok menni rendesen. Láthatod, te is most. De Barna azt mondja, hogy ezen már nem lehet segíteni. Szedem a gyógyszert, és azért hála Isten, jól vagyok. Csak azon imádkozom, ne legyek ágyhoz kötött, mert nem akarok teher lenni senkinek. Pedig én az apámat majd két hónapig otthon ápoltam, forgattam, tisztába tettem, etettem. Pedig már fiatal sem voltam olyan nagyon. Mondta is szegény, hogy nem gondolta volna, hogy ennyire megbecsülöm – szeme kicsit könnyes lett - Anyám meg szegény, ebéd közben rosszul lett, hirtelen agyvérzést kapott, és délutánra már nem is volt. Akkor azt hittem megbolondulok. Az idegeim akkor nagyon kikészültek. Hasonló rosszulléteim voltak, mint neked. Tényleg, te hogy vagy ezzel?

   - Szerencsére már régen nincsenek. Talán a nyugalom segített, meg a gyógyszer, amit kaptam egy időben. Pihenjél Mami, most magadra hagylak, itt a kis tévé, ha kedved van, nyugodtan nézd a műsort. Vagy aludj egyet.  Most egy hónapot itt lehetsz. Nem árt neked sem egy kis kikapcsolódás a megszokott életedből.

  - Remélem, nem zavarlak benneteket!  Majd, segítek, amit tudok.

  - Ne mondj ilyet! Segítesz majd, amit tudsz, hát persze. Most megyek én is kicsit a gyerekekhez - megcsókolta anyja homlokát, aki elszundikált ezután.

   Anna, másnap Barnával együtt elment magának az esküvőre ruhát vásárolni. Aztán Barna bekísérte egy ékszerboltba, és egy szép aranyláncra beszélte rá, ami szerinte jól megy majd a fülbevalójához és a ruhájához. Anna nem akarta, de Barna erősködött.

  - Ez is a bűnbánatodhoz tartozik? - súgta neki Anna kicsit élcelődve.

  - Ha akarod, vedd úgy, hogy ezzel pontot teszünk az egész dolog végére. Bár ez részemről nem az akar lenni. Csak úgy, mert örülök, ha örömet okozhatok neked. Egyébként pedig Böbe néni holnapután jön a kedves férjével, de szállodában akar lakni. Majd én várom a reptéren őket, ha nem érsz rá - mondta kimenőben a boltból Barna.

  - Dehogyis! Micsoda dolog lenne nélkülem várni! Tudod, hogy kedvelem. Meddig maradnak?

  - Azt telefonálta, hogy csak két hétig maradnak. Elsősorban Dóra esküvőjére jönnek. De ez természetes azt gondolom.  Kicsit fárasztó lesz velük, tudom, mert már megtapasztaltuk, hogy mivel jár az ittléte.

  - Ugyan, én szívesen megyek velük bárhova, csak akkor az édesanyámmal legyen valaki itthon. Majd megszervezem. Ne aggódj emiatt!

  Annának maradt még a nyárról szabadsága, megbeszélte Gáborral, hogy ezt az esküvő előtti és utáni időszakban veszi ki.

    Aztán elérkezett az esküvő napja. Anna tudta, hogy minden rendben fog zajlani, mégis izgatott volt. A lánya jövendő férjének csak az édesanyja élt, akivel már megismerkedtek, és minden szükséges dolgot megbeszéltek. Előző este, mikor már mindenki aludni tért, Anna és Barna leültek egymás mellé.

  - Kicsit szomorú vagy Anna? Úgy érzed, hogy végleg elszakad tőled Dóra?

  - Vegyes érzelmeim vannak. Várakozással nézek az elkövetkezendő évek felé. Jön majd Zsolt, aztán elmegy a te lányod is…

   - Hát igen. Mi pedig öregszünk Anna, de lélekben fiatalok maradunk. Legalábbis én így érzem. Furcsa érzés, nem mondom!

  - Igen, az. Ha most te nem lennél, nagyon magányosnak érezném magamat.         

  - De vagyok Anna! És ez mindkettőnknek jó! Látom, a vendégváró büfét a konyhában már szépen berendezted…

  - Valamivel kell fogadni az ideérkező vendégeket is, nem?

 - Ez már a te érdemed! Én majd furikázok és gyönyörködök a szép eseményben! Menjünk aludni, mert fáradt leszel.

    Anna az egész esküvő alatt valami számára felfoghatatlan állapotban volt. Mintha egy fokkal a jelenlévő emberek felett lebegett volna. Eszébe jutott nehéz vajúdása, amikor Dórát szülte. Eszébe jutott milyen volt kislánynak. Látta maga előtt, amint apró fogai kivillannak, szinte hallotta óvodás korú, csilingelő kacagását. Emlékezett féltékenységére, amikor Zsolt, a testvére megszületett, amikor hazahozta első év végi kitűnő bizonyítványát, amikor versmondó versenyekre készültek, és amikor vidáman fröcskölték egymást a Balatonban.  Eszébe jutott első zongora záróvizsgája is, majd azok a napok, éjszakák, amikor betegágya fölött aggódva gubbasztott. Előtte volt, mint csinos kamaszlány. Aztán jöttek a nehéz gimnáziumi évek, az új, Annának nem tetsző szerelmek. Az elszakadás első évei. És most itt állt előtte lánya hófehérben. Büszke volt rá, mert szép volt, fiatal volt, ragyogott a kék szeme, de már nem Annáé volt. Látta a fekete sűrű göndör hajú fiút, aki elviszi tőle. És akkor arra gondolt, bizonyára az ő szülei is hasonlót érezhettek, amikor ő szerelmes volt és elment a saját életét élni. Ránézett Ákosra és Barnára. Azt gondolta a férfiak ezt nem érthetik, ők nem szültek, ők vajon mit érezhetnek? Bizonyára csak büszkeséget és talán féltést, valami férfifajta féltékenységet, ha a lányukról van szó.  Anna hallgatta a lánya és István által mondott szép versidézetet, látta az anyakönyv vezetőt, amint koccint velük, amint jó kívánságait elmondja, látta, amint lánya és most már férje megcsókolják egymást. Sírva fakadt a meghatottságtól. Aztán beültek a kocsikba, mentek a templomba, ahol számára a ma is misztikusnak tűnő templomi csendben, virágok között a református szertartás szerint zajlott az esketés. Látta Ákost milyen büszkén vezeti Dórát az oltár elé. A látványtól elfelejtette Ákos összes bűnét, amit ellene elkövetett. Anna férjébe karolva ment utánuk, majd leültek az első sorba. Aztán jött utána a bérelt étteremben az ebéd, halk zene szólt, mindenki elmerült az eseményekben. Már késő délután volt, amikor a negyven-ötvenfőnyi, legközelebbi rokonság és a barátok a családi házban összetalálkoztak. Ott folytatták az ünneplést.

    Már hajnalodott, amikor Barna és Anna hazaérkezett. Bementek a hálószobájukba, ledobálva a ruhájukat magukról, fáradtan nyúltak el egymás mellett. Gyengéden átölelve egymást, nagyon hamar mély álomba zuhantak.

 

9

 

    Anna az esküvő után még otthon volt egy hetet. Édesanyjának főzött, elbeszélgettek a múltról. Közben Böbe nénivel és John bácsival járta a színházakat, elvitte őket az operába, az operett színházba. Barnát mentesitette. Tudta, hogy eléggé sok a munkája a kórházban. Bár azért néha ő is velük ment. Ilyenkor, az előadásokat különleges vacsora követte, amit Anna is élvezett.  Dóra is feljött időnként a nagymamájához. Zsolt pedig egyre kevesebbet volt otthon, mindig akadt valami programja. Dóráék költözés előtt álltak. Így, egykori otthonában is kezdett pakolni. Válogatta, hogy mit visz magával és mit nem.

 - Mami, mi lesz ezzel a szobával? Vagy vendégszoba lesz egyelőre?

  - Valami olyasmi - válaszolta neki Anna, amikor egyik este Dóra egy nagy dobozba rámolgatott, közben Anna édesanyját szórakoztatta meséivel.

  - Majd, ha jönnek az unokák, és vendégül látjuk őket, akkor ez a szoba nagyon is jó lesz akkor - mondta Anna.

  - Miért már szeretnél egy unokát?

  - Hát nem is tudom. Kicsit furcsa lesz nagymamának érezni magam!

  - Barna hol van?

  - Mostanában úszni jár, de ma azt hiszem, hogy Böbe nénivel és John bácsival van valahol. Tudod, nemsokára mennek vissza. Holnap meg én várom őket ebéddel. De nézd csak! Kiválogattam neked egy-két használható szakácskönyvet. Oda is adom most. Én is azokból tanultam meg főzni.

  - Az jó lesz, mert majd akarok főzőcskézni. Most ugyan messze esik tőlem a munkahelyem és tudod, hogy készülnöm kell a tanításra. Így alig van időm. De azért hétvégén majd meglepem Istvánt. Zsolttal mi van? Ő is későn jár haza?

  - Az utóbbi időben igen. Annyi programja van! Nem tudsz valamit a barátnőjéről? Már vagy két hete láttuk. De nem akartam kérdezősködni.

  - Hát nem tudod?  Szakítottak.

  - Micsoda? Mióta? - nézett a lányára nagy szemekkel Anna.

  - Szerintem az esküvőm óta nem járnak már együtt, de én nem szóltam, majd beszél róla, ha akar.

    Anna ezen elgondolkodott - Vajon mi történhetett Andrea és Zsolt között?

    Közben megérkezett Barna is, megcsókolta Annát! - Na, hogy vagytok? Mikor költöztök? Nem kell segíteni valamit, Dóra? Szóljatok csak nyugodtan.  Hű, de megéheztem, nem vacsorázol velünk? 

   - Nem, köszönöm Barna! Vár otthon István. Majd holnap eljövünk a pakkért - megpuszilta őket és elviharzott.

  - Mit főztél nekünk? - kérdezte Annát és máris leült az asztalhoz.

  - Rakott padlizsánt.  Remélem ízleni fog.

  - Anyukád is szereti? - eközben kisétált kapaszkodva a fal mellett, Anna édesanyja, és ő is elült a vacsorához.

  - Jó lesz a rakott padlizsán, mami, ugye?

  - Amennyi nekem kell! Tudod, hogy keveset tudok csak enni.

  - Zsolt? - kérdezte Barna.

  - Nem tudom, kicsit elszaladt vele a világ, talán beszélnem kellene vele. Tudod, hogy szakított Andreával?

  - Nem. Te honnan tudod?

  - Dóra mondta, hogy szerinte az esküvőjük óta nincs már kapcsolatuk.

  - Van egy érzésem Anna.

  - Milyen érzésed?  Zsolttal kapcsolatban?

  - Igen. Szerintem Kata és Zsolt összejöttek. Emlékszel az esküvő estére?

     Ekkor nyílt az ajtó és Zsolt érkezett meg Katával.

    Anna és Barna egymásra néztek és mindkettőjükből egyszerre tört ki a nevetés.

  - Na, ne! Gyerekek, ne csináljátok!  Mi ez a vicc? - kérdezte aztán Barna.

  - Ha már itt vagytok, mossatok kezet és gyertek vacsorázni! Van bőven, terítek nektek – mondta gyorsan Anna, és már hozta is a két új terítéket.

   Zsolt és Kata leültek egymás mellé, jó étvággyal ettek, majd vacsora után Barna kérte őket, hogy menjenek be a nappaliba egy kis beszélgetésre. Anna közben elmosogatott, édesanyját bekísérte a szobájába, megvetette az ágyát és jó éjszakát kívánt neki.

    Mikor a nappaliba ment, már látszott, hogy Barna és a gyerekek egymás között mindent tisztáztak.

   - Gyere édes Anna, ülj ide mellém - mondta Barna. Képzeld csak! Ezek állítólag itt most egymásba szerettek, és mostantól fogva nekünk ezt tudomásul kell vennünk. Mi a véleményed róla? Én elfogadom Zsoltot, okos fiú, csinos fiú, csak nem tudom mennyire kitartó fiú. Mi lesz az én Katámmal, ha véletlenül kiszeret belőle?

  - Akkor majd maradunk barátok, igaz Kata? Ti ne foglalkozzatok ezzel! - nézett Katára Zsolt.

  - Az igazság, hogy én már régebben szerettem volna Zsolttal összejönni, de hát ő nem vette a lapot. Aztán az utóbbi időben többet voltunk egy társaságban és valahogy megéreztük, hogy mi milyen jól tudunk együtt mindenféléről elbeszélgetni, és milyen jó egymás kezét fogni, és hát minden!

  - Vonzódom Katához, sajnálom Andit, de már kezdett kifújni a kapcsolatunk. Azt hiszem Barna, beleszerettem a lányodba, nem is értem, hogy eddig ez miért nem derült ki számomra? Bár már régebben is voltak gondolataim.

  - Gyerekek! A ti dolgotok. Nem kérünk magyarázatot!  Kívánok nektek sok szépet és kitartást! Nekünk meg Anna ehhez sok erőt, mivel mindketten különbözőképpen érintettek leszünk óhatatlanul is az eseményeikben.

  - Jaj, apa! – nézett most kicsit türelmetlenül Kata az apjára - Úgy csináltok, mintha valami nem tudom én mi történt, volna!  Jó, értem! Szokatlan a helyzet, és nagy a meglepetés. De nem kell ekkora ügyet csinálni belőle! Majd, ha sírok és fáj valami, szólok. De most megyünk Zsolttal hozzánk. 

  - Nem baj anya? - nézett ekkor Zsolt Annára - Viszem a cuccomat. De holnap jövök.

   A két már majdnem felnőtt gyerek megcsókolta őket és elmentek.

 Barna és Anna csak ültek egymás mellett és mindketten gondolkodóba estek.

  - Tudod Anna, azért kicsit örülök. Ez egészen hihetetlen, hogy az én lányom és a te fiad! Végül is örülnék, ha tartós lenne ez a kapcsolat! Te mit gondolsz felőle?

  - Ugyanazt, amit te.

  - Majd kialakul Anna. Ne felejtsd! Te is voltál ilyen fiatal! De beszéljünk másról! Böbe néniék négy nap múlva mennek vissza. Képzeld!  Elmesélte, hogy megíratta a végrendeletét, és rám hagynak mindent. Mivel senki más nincs, aki hozzájuk tartozna, és fél, hogyha meghal, oda lesz minden. Egy kis nyaralót akar nekünk venni a Balatonon, mit szólnál hozzá?

  - Ne mondd! Hát, csodálatos lenne! De elfogadhatjuk mi ezt?

  - Miért ne fogadhatnánk el? Mondtam, hogy jól ment férjhez. Csak éppen gyereke nem lett. Neki minden segítség, amit nekem ad, boldoggá teszi őt. 

Nem fekszünk le? Holnap nehéz napom lesz. A minisztériumból jönnek hozzánk.

  - De azt hiszem, jó lenne! Előbb megyek és lefürdök.

   Másnap reggel Anna kicsit később kelt, csend volt a lakásban. Felöltözött, előkészítette a reggelit, beszólt az édesanyjának, aki úgy látta még nem kelt fel.

  - Mami, nem kelsz fel? - de válasz nem érkezett.

    Anna nyugtalan lett, felhúzta a redőnyt Dóra szobájában, ahol édesanyja aludt. Odament hozzá, azt látta, hogy édesanyja kábán felül, ránéz, halkan válaszol valamit. Anna akkor látta, hogy a szája kissé elferdült. Tekintete zavarosnak tűnt. Kérdéseire tudott válaszolni, de minden lelassult nála és nem tudott felkelni. Anna ekkor telefonált Barnának, aki azonnal kiküldte a mentőket. Azonnal bevitték Barna kórházába a neurológiára. Anna izgatott lett, rohant az orvoshoz, hogy mondjanak neki valamit. Anyja a tudatánál volt, infúziót kapott és CT-re vitték. A CT egy lezajlott agyvérzést mutatott ki. Anna megsimogatta édesanyja arcát, megfésülte, azzal köszönt el tőle, hogy délután ismét bejön hozzá. Barnát nem zavarta, mert tudta, hogy minisztériumi vendégei vannak. Nem lenne alkalmas az időpont.

   Egész délelőtt tűkön ült. Bepakolta édesanyja csomagját, felhívta Verát, aki szintén nagyon megijedt és mindketten sírtak a telefonba. – Menjek fel? – kérdezte – Nem tudom, majd holnap már többet tudok - válaszolta neki Anna.

     Aztán telefonált a gyerekeknek is, ekkor már mindegyik mobil készülékkel rendelkezett. Délutánra mindenkit berendelt a kórházba. Egy óra körül Barna felhívta Annát, aki közben tájékozódott édesanyja állapotáról, nem sok jóval biztatta. Anna a nyugtatóihoz folyamodott, ami félre volt téve, ha valami izgató dolog történik, arra az esetre. Délután már kicsit jobban volt az édesanyja. Már felült és beszélgetett, nem emlékezett nagyon a délelőtt történtekre. Zsolt és Dóra is próbáltak jókedvűen beszélgetni vele, majd Zsolt odaadta a mobiltelefonját, hogy beszéljen telefonon Verával, a vidéken lakó lányával. Elég sokáig vele voltak.

    Aztán a két unoka is elköszönt tőle, integettek neki még az ajtóból is. 

    Barna nyugtatgatta Annát, de ő érezte, hogy nincs semmi rendben. Alig aludt valamit, pedig Barna igazán ott állt mellette, igyekezett a figyelmét elterelni, simogatta, szeretgette, de Anna, mintha megérezte volna. Barna elővigyázatos volt, másnap reggel mielőtt elment volna dolgozni, felhívta a kórházat. Így, vele közölték a hírt.  Anna hallotta, hogy férje mit beszél, tudta, hogy mit mondtak neki és hangos zokogásban tört ki. Barna odaült az ágy szélére, átölelte Annát - Sírjál édes Anna, most ez kell.  Nem szenvedett sokat és ez fontos. Infarktus. Mindent megtettek, amit meg lehet tenni, de te is tudod, hogy már nem volt valami jó állapotban. Szép kort ért meg édesanyád. Hajnali négy előtt távozott. Majd holnap bemész a kórházba, vagy akarod, hogy én intézkedjek?

    Anna kifújta az orrát - Nem, majd én bemegyek, de most magam akarok lenni, ne haragudj!

    Valahogy olyan valószínűtlenek tűnt Anna számára, hogy a mama nincs többé. Legalábbis az, ahogy testi valósága megszűnt. Magányosnak érezte magát. Csak járt-kelt a lakásban, de a szíve tele volt fájdalommal. Elővette a fényképét, és csak nézte, hosszan nézte. Maga előtt látta integető kis kezét, szomorú mosolyát - Hát így búcsúzott tőlem – gondolta -  Megint kevesebben maradtunk a családban - Lassan hatott a nyugtató. Barna is hívta telefonon, mondta, hogy elrohan Böbe nénihez és lemondja a mai vacsorát, aztán siet haza. Anna nem kért vacsorát, korán lefeküdt. Barna hagyta, hadd sírjon, hadd dolgozza fel a történteket. Jó maga is tudta, hogy ez mit jelent.

    Anna másnap bement a kórházba elintézni, amit kellett. Megkapta édesanyja apró dolgait, ruháit, papucsát.  Az orvosok részvétüket nyilvánították. Aztán este, Verával egyeztetett, hogy mikor legyen a temetés.  Úgy döntöttek, hogy a nagyszülők sírjába teszik majd az urnát, édesapjuk mellé.

   A temetés fájdalmas volt, de Barna és a gyerekek jelenléte megkönnyítették a végső búcsút. Kicsit oldódott a benne lévő feszültség a rokonság körében. Visszafelé a kocsiban Anna lehunyt szemmel üldögélt. Gyerekkorára gondolt, arra, amivel esetleg bánatot okozott anyjának. Szeretett volna bocsánatot kérni, de tudta már nem teheti meg. 

    Aztán ahogy teltek a hetek, hónapok megnyugodott lassan.  

   Anna életében ezzel egy újabb fejezet zárult le.

 

 

10

 

(hét évvel később, 1995)

 

     Anna előző évben kollégáival együtt elbúcsúztatta a nyugdíjba vonuló igazgatójukat, Gábort, és vele együtt Idát, az iskolai igazgató helyettest, akikhez tizenkilenc évnyi szoros és közvetlen munkahelyi kapcsolat kötötte. Sok közös gondot, sok közös problémát, sok kudarcot, sok nehézséget oldottak meg, sok hétköznapot éltek át együtt. Igazi bensőséges, jó munkahelyi kapcsolat volt közöttük. Anna kérte Gábort még távozása előtt, hogy mentse fel vezető tevékenysége alól és helyezze őt utógondozói munkakörbe. Váltani akart. Arra gondolt, hogy lassan inkább ő is a visszavonulás mellett fog dönteni, hiszen egy év múlva ötven éves lesz. Bár ezt külseje és a benne rejlő tettrekészség erősen cáfolta. Mégis inkább a családjának szeretett volna élni. Barnával is beszélt erről, aki még azt is mondta neki, hogy mellette nem fontos dolgoznia, de tudja, hogy most még Annát nem elégítené ki, az otthoni tevékenység. Rábízta a döntést, és ő hamarosan utógondozó és családgondozó lett. Ami azt jelentette, hogy felmérte minden állami gondoskodásban lévő gyermek kapcsolatrendszerét. Felmérte, hogy kik jöhetnek számításba, az esetleges családba történő visszahelyezésnél. Hol és mivel lehetne erősíteni a meglazult gyerek-szülő kapcsolatot, hol kellene szociális támogatást igényelni az önkormányzatnál. Melyik szülő az, aki lakása és egyéb segítsége révén vissza tudja fogadni gyermekét, melyik az a gyermek, akinek lakást lehetne szerezni. Melyik az a növendék, akit munkába állíthat. Miután a gyermekek zömét ismerte, hiszen mindegyik élete szinte nyitott könyv volt előtte előző munkaköri beosztásai révén, így a felmérése nem vett el tőle sok időt. Viszont meg kellett szerveznie a családlátogatásokat. Aztán a gyerekek eddig összegyűjtött pénzének nézett utána. Esetleges lakáslehetőségek, lakáspályázatok révén tett lépéseket. Munkaideje kötetlen volt, hiszen munkája révén gyakorta kellett intézeten kívül tartózkodnia. Ennek során a társadalom sötét és egyre jobban leszakadó, elszegényedő rétegei között fordult meg nap, mint nap, felfigyelve az egyre nagyobb munkanélküliségre, elszegényedésre. Pontosan érzékelte, hogy nagyon nagy fába vágta a fejszét, örülhet, ha néhány intézeti gyermek életén tud majd segíteni. Az új igazgató és az általa választott intézet vezetői a harmincas, negyvenes éveik elejét taposták. Anna egy éven belül átlátta, hogy ez a vezetés nem igazán áll a helyzet magaslatán. Szorosabb volt a kapcsolata a vezetőkkel, mint a többi kollégának, hiszen közvetlenül az igazgatónak vagy a nevelőotthoni helyettesnek számolt be sikereiről vagy kudarcairól. Az igazgató jó szándékú, jó eszű, kellemes, értelmes, gyors döntésekre képes vezető volt, jó elképzelésekkel. Csak irányítani akart, a munkába belefolyni nem. Más érdeklődés kötötte le. Ráadásul éppen válásából evickélt ki, és új házasságkötése révén tele volt anyagi gondokkal. Pénzre volt szüksége, talán ezért is próbálkozott igazgatói teendői mellett mással. Ehhez viszont igazán jó helyettes munkaerőkre lett volna szüksége, amit iskolai területen meg is talált egy régi kolléganőben, aki elvállalta ezt a feladatot. A nevelőotthon élére egy bölcsész szakon végzett negyvenes férfit vett magához, aki viszont inkább a magyarság kutatásával, az irodalommal volt elfoglalva. Szakmailag nem volt tájékozott ezen a területen, ami lassan a gyerekek szabadosságának adott teret, akik vissza is éltek a helyzettel bőségesen. Így Annának is sokkal nehezebb lett a munkája, mert pontosan azt a korosztályt érintette a lecsúszás veszélye, akivel neki kellett foglalkoznia, az utógondozottakkal. Lassan az egyik csoportban teljes anarchia alakult ki, éjszaka fiuk jártak ki-be a lányoknál, a lányok elszökdöstek, a fiuk, bűnbandákba keveredtek, egyre nehezebb volt megzabolázni őket. Anna ugyan jó viszonyban volt a nevelőotthoni helyettessel, sokat beszélgettek szakmáról, még magánéletről is, de látta, hogy jó tanácsai fabatkát sem érnek itt. Így aztán a maga területén tette azt, amit jónak látott és tudott. Sikernek könyvelhette el, hogy az egyik kislánynak a kihalt nagyszülők lakását megszerezte, a kislányt munkába állította. Hogy három végzős növendéket sikerült visszahelyeztetni a szülőkhöz, akik képesek voltak a gyerekük életét segíteni.  Persze Anna további támogatásával. Örült annak is, hogy az egyik nagykorúvá vált lány és annak élettársa számára, sikerült az önkormányzattól lakást szereznie. Így, később család lett belőlük. Pár év múlva már úgy keresték fel Annát, mint boldognak tűnő két gyermekes házaspár. Tehetetlennek érezte magát, amikor nem tudott segíteni. Már június vége felé voltak ebben az évben, amikor Anna egyik este kimerülten tért haza. Barna éppen az uszodából jött, Anna pedig gyalogosan, a kerületükben lakó szülőktől, ahol családlátogatáson volt. Az egyik fiú és annak lánytestvére ügyében. A kapuban találkoztak.

  - Szervusz, Annám. Csak most jössz haza? Látom le vagy törve, mesélj, hol voltál? Anna megcsókolta Barnát, aki átölelve Anna vállát kísérte a liftig.

  - Majd elmesélem, ha felértünk és leültünk, vacsoráztunk. Majd utána. Most még nekem is emészteni kell a dolgokat. Te hogy vagy? Jól mennek a dolgok?

  - Szó, szó, mondjuk, hogy igen. Szerencsére jó a gárdám, de egyre több a beteg az osztályon, az infarktus is lassan népbetegség lesz a korosztályom körében, ami ugyancsak lehangoló. Nővér gondjaim vannak. Ami elég nagy problémát jelent. Kevés a fizetés is…

     Felértek az emeletre, együtt bementek a saját lakrészükbe. Zsolt és Kata, akik már ötödévesek voltak, egy éve úgy döntöttek, hogy összeköltöznek. Döntésük reálisnak tűnt, hiszen rendelkezésükre állt Dóra volt szobája is, a külön konyha, a meghagyott különálló fürdőszoba is. Kata kérésére visszafalazták az átjáró előszobát, így teljesen önállóan és külön élhettek, de házasodni nem akartak még. Anna és Barna nem haragudtak, hogy tőlük függetlenítették magukat, sőt természetesnek tartották. Nem szóltak bele az életükbe, tudták, hogy néha összezördültek, de ilyenkor arra gondoltak, hogy e nélkül nem is szerelem a szerelem. Dóra őszre várta kisbabáját, Anna vegyes várakozással nézett elébe.

    Előző év nyarán Böbe néni átutalta nekik a hatalmas összeget, amin megvásárolták a balatoni nyaralót. A szerencse úgy hozta, hogy Bogláron, nem messze a strandhoz, egy csendes utcában, nem pontosan a vízparton ugyan, de sikerült egy három szobás, nappalis nem nagy területű, de kellemes nyaralót venniük. Közben Barna lecserélte a kocsiját is.

   - Anna drágám ne menjünk egyet sétálni, és mondjuk utána vacsorázni? Vagy fáradt vagy? - kérdezte, amikor már a lakásban voltak.

  -  Hová gondolod a sétát?

  - Mondjuk, lesétálunk a Duna partra, és utána elmegyünk a szokott kis vendéglőnkbe. Ott már ismernek bennünket, és jól főznek.

  - Jó, de előbb én letusolok - Anna bement a fürdőszobába, Barna közben feltett egy kellemes Ella Fitzgerald számot, a régen sokat hallgatott Sunday Kin of Love-t, majd jött a többi szám is. Mindketten szerették hallgatni, amikor Mahalia Jackson vagy Ella Fitzgerald gospelt énekelt. Amikor kiment a nappaliba, Barna ült a fotelban, olvasott és mormogott hozzá valamit. Ránézett Annára, aki maga köré tekert törülközőben volt, a hálószoba felé igyekezett, hogy ruhát keressen magának. Barna felállt és utána ment – Isteni illatod van, gyere kicsit hozzám Anna!

  - Na, de Barna!  - fordult a férje felé, aki Anna haját, arcát végig simította, gyengéden átölelte, nyakába csókolt, amit Anna nagyon szeretett.   

   Anna és Barna így ezen az estén csak elnyúlt egymás mellett, egymás örömét élvezték, majd a melegben egy lepedővel betakarózva hallgatták a zenét.

  - A Sentimental Journey. Ugye szép szám? – nézett a férjére Anna.

  - Szeretlek Anna, még mindig szeretlek.  Emlékszel az első nyarunkra?

  - Mindenre emlékszem!  - Barna testéhez simult - Jó veled! Jobb, mint bárkivel valaha volt!

     Így pihentek hosszan, mígnem csend lett. Akkor szinte egyszerre felültek és úgy döntöttek, hogy otthon vacsoráznak. Barna korához képest fiatalosan kipattant az ágyból, csak nadrágot húzott magára és a konyhából visszakiabált Annának

   - Készítek egy jó hemendexet. Jó lesz, édes Anna?

  - Ennél jobbat nem találhattál volna ki! Mindjárt megyek.

  - Nem, ne gyere! Majd én!  Beviszem a szobába, ez most ünnepi vacsora lesz!

    Anna előkotorta a már régen nem használt egykori Barnától kapott tunikát, amibe régen, még házasságuk előtt szokott nála öltözni. Ezt vette most magára. Leült a sarokban lévő asztalhoz, egy Coltrane cédét tett fel, gyertyát gyújtott és várt. Barna egy nagy tálcán behozta a vacsorát, paprikát, paradicsomot szelt hozzá, és egy üveg pezsgőt tett mellé.

  - Ez mire lesz?

  - Ez a szerelmes estünkre édes Anna! Erre fogunk inni! Ennyi!

  - Nahát, hogy te néha milyen érzelmes tudsz lenni? De kedves tőled!

   Barna ekkor vette észre Annán a régi tunikát.

  - Még mindig megvan ez az ing? De jó, hogy ebben látlak megint! Kicsit visszahozod a múltat, nem mintha a jelent nem szeretném. Jó étvágyat!- enni kezdtek.

     Kintről váratlan kiabálás hallatszott a lakásukba – Segítség! Ez az ember meg akar ölni, jaj nekem! Segítség! Mindenemet elviszi, elissza… Valaki segítsen rajtam!- kopogás hallatszott Annáék ajtaján. Főorvos úr, főorvos úr!

  - Ez a szemben lévő Aranka, Barna, kérlek, menj, segíts rajta, szerintem kitört a téboly. Már napok óta láttam rajta, hogy teljesen magába volt zuhanva. Várj! Magamra kapok én is valamit, megyek veled!

   Kinyitották az ajtót, Aranka a folyosón szemben lévő lakó, aki olyan negyvenkilenc év körüli nő volt, égnek álló hajjal, egy szál pongyolában, magából teljesen kifordulva, zavaros szemmel nézett rájuk, majd zokogott, csak zokogott.  Anna kézen fogta és szép csendesen, beszélgetve kísérte a saját lakásuk irányába, Barna követte őket. Sikerült betámogatni Arankát a saját lakásába. Látták, hogy a konyhában szundított a férje, aki teljesen részeg volt, szinte nem is érzékelte, hogy körülötte mi történik. Barna lefektette a szobában lévő heverőre az asszonyt, megmérte vérnyomását, megvizsgálta és úgy döntött, hogy mentőket hív, elviteti – Anna ránézett a férjére - Muszáj? - Barna szomorúan bólintott: - Tudsz jobbat? Nézz körül! Azon kívül teljesen katatón állapotban van. Nem hagyhatjuk így. Pár hétig bent lesz, skizofrén szegény, de hát ennek nem én vagyok a szakorvosa. A lánya nincs itthon? Nem tudod?

  - Édes Barna már nem itt él, férjhez ment ő is, elköltözött és Aranka férje Sándor van csak, aki amúgy rendes ember, ha nem iszik. Most láthatóan teljesen kiütötte magát, de már egy hete hallom a danolászását. Csoda, hogy bírja fél gyomorral. Gondolom ez is hozzájárult, hogy Aranka ilyen állapotba került.

  - Egészen biztos! - válaszolta Annának Barna.

    Megérkezett a mentő, az orvos. Barna röviden előadta a történetet, Anna segített némi holmit bepakolni egy szatyorba és megkérdezték, hogy hová viszik, mert a férj pillanatnyilag nem volt beszámítható. Anna gondolta, hogy majd másnap reggel, ha kijózanodik, felkeresi Aranka férjét és tájékoztatja felesége hollétéről.

   Anna és Barna miután visszamentek saját lakásukba, kissé zaklatottan ültek le.  Anna idegesen belekezdett most mondandójába.

  - Látod! Ezt nem lehet elviselni. Hát például ilyen szülőkkel én mit kezdjek? Ma is elmegyek családlátogatásra, hogy két testvérpár sorsát esetleg jó irányba próbáljam terelni. Tizenhét és tizennyolc évesek, fogyatékosok. A szülők itt laknak nem messze egy nagypolgári, rendezett házban, a tanács évekkel ezelőtt, amikor még a gyerekek otthon voltak egy rossz szükséglakásból kiutalt nekik ebben a házban egy kicsi, de lakható lakást. Persze nem tudom ott is kik, döntenek, hogy döntenek? Miből gondolták, hogy két felnőtt ember két gyerekkel huszonnyolc négyzetméteren tud majd élni? Igaz, hogy most már ott tartanak, hogy ezt sem tudják fizetni.  Na, de képzelj el egy kertre néző nagyobb szobát, ami redőnyös, nagyablakos, ahol van egy kétszemélyes heverő a szülőknek, majd egy kicsi heverő, szekrény, asztal, tv és slussz-passz. Aztán az előszoba, ott egy másik ágy, hogy a fiú is tudjon hol aludni, ha otthon van. Van egy kicsi konyha, egy fürdőszoba, központi fűtés. Tulajdonképpen rend és tisztaság fogadott. A villany, a telefon pillanatnyilag kikapcsolva.  Az anya idegbeteg, leszázalékolt, nagyon kevés nyugdíj, ebből rengeteg elmegy gyógyszerre. Az apa alkoholista, aki időnként alkalmi munkából tud pénzt hazavinni, ha már józan ugye. Az apai nagyszülők nagyon rendes emberek, velük is találkoztam a múlt héten. Voltam is náluk, ők Zuglóban laknak. De hát nyolcvan felé közelednek. Amíg fiatalabbak voltak ők támogatták a gyerekeket, a szülőket, addig ment az élet, úgy ahogy. Aztán ez megszűnt, nem bírták tovább sem anyagilag, sem idegileg és akkor kerültek a gyerekek állami gondoskodásba, mert enni sem ettek, de iskolába sem jártak. Ez volt körülbelül tíz évvel ezelőtt. Azóta állam bácsi neveli a gyerekeket, de a gyerekek felnőttek. A fiú örökölte az anyai terheltséget, de ragaszkodik a szülőkhöz, gyakran odaszökik, és az apjával mászkál lehetetlen helyekre. A kislány pedig terhes lett, van egy fiúja, aki nem tudja hová vinni, de a kislány szülni akar. Hová? Kérdezem én. És minek? Kérdezem én. Mondja, hogy majd otthon fog lakni az apjánál, anyjánál. Mit mond a szülő? Úgy van, majd egy darabig otthon lakik. Hogy hogyan képzelik? Rejtély!  A fiú pedig szintén otthon lakik. Hogy hol? A fürdőkádban, a konyhában? Szóval téboly! Nos, így beszélgetünk. Az anya tele nyugtatókkal, álmatagon válaszolgat, az apa kivételesen józan, de legalábbis másnapos, ő is válaszolgat, mindenben igazat ad, közben sírva fakad ötször, a gyerekek nem akarnak sehová menni. Győzködöm a kislányt, hogy talán még korai a szülés, de mivel nem tudom meggyőzni, akkor előjövök az anyaotthoni elhelyezés ötletével, erről hallani sem akar. Csak mániákusan ismételgeti, hogy majd ő otthon elfér.  A fiú hozzáteszi, hogy majd ő segíti a testvérét. Álmaiban persze, hiszen teljesen fogyatékos, idegileg terhelt, sehol sem tud dolgozni. Akkor kérdezem én, mit tegyek most? Mi legyen ezekkel az emberekkel, az ilyen családokkal? Ki törődik velük? Mi lesz az ő gyerekeiknek a sorsa? Kitermelődik általuk egy újabb terhelt, kis embertömeg. Hol vannak a különleges elhelyezést igénylő intézetek, az ilyen sérült embereknek. Hol vannak a foglalkoztató otthonok, akikre rá lehetne bízni ezeket az embereket?  Sehol Barna. Akkor meg mi a csudát akarok én? Ekkora kudarcot! Előre látom, hogy mi fog történni velük! Nem szomorú? Csoda, hogy ennek az Arankának a lánya normális felnőtt lett! Bár azért a férje tisztességgel nevelte, amíg kicsi volt. Mesélték az itt lakók. És nem örökké iszik, de időnként rájön, és akkor két hétig, nem bírja abbahagyni. Aztán utána jön egy szép hosszú időszak, amikor teljesen józan. Ez még a jobbik eset. Tulajdonképpen rendesen dolgozott, ellátta a családot. Tudod, hány ilyen család van az országban?

  - Látom Anna, teljesen lázba jöttél, és tökéletesen egyetértek veled, de ahogy elnézem ezt a csodás vad kapitalista, mert nem más társadalmunkat, bizony a jövőben itt nem lesz ezen a területen nagy változás. Be kell érned az apróbb sikereiddel, ha lesznek vagy vannak olyanok. Nézz körül, nézd meg a négyévenkénti választásokat. Az emberek egy részének a fejében, mintha örök időkre becsücsült volna az a negyven év szelleme, amit itt belesulykoltak az emberek fejébe. A szociális szféra a béka feneke alatt van. Lehet törvényeket kitalálni, ha pénz nincs hozzá. Márpedig ide nagyon sok pénz kellene. Talán még ötven év múlva is itt fogunk toporogni, ha ez így megy tovább. A tehetősebb réteg csak a saját jövőjével törődik, a középréteg továbbra is igyekszik megtartani, amit az elmúlt negyven, ötven évben megszerzett, aztán marad a lecsúszó réteg, akikkel a kutya sem törődik igazán. Szólamok azok vannak, persze, hallgasd csak a híreket, olvasd csak az újságot! Hát nem akarnak szülni a nők. Elfogyunk. Mert kik szülnek?  Nézz körül Anna, te különösen jól látod ezt a területet, hiszen köztük végzed a munkád. Egyre kevesebben házasodnak. Egyre több a karriert építgető nők köre is. Akkor adjunk hálát, hogy a mi gyerekeink talán valami többre vágynak. Igaz, nekik azért könnyebb. Van mögöttük családi háttér és nem éppen szegények.  De valóban a te általad felvázolt családokkal, tömegekkel, a felduzzadt, szakmunka nélküli emberekkel mi lesz?  A politikusok is karrier politikusok. Csak hallgatom őket időnként. Ha pedig valaki azt mondja, na, nekem ebből elég, nem hallgatom őket, nem hallgatom ezt a sok mesét, mellébeszélést, elmegyek pénzt keresni külföldre, legalább jól és nyugodtan akarok élni… Megértem. Minden szemetet átveszünk Amerikából. De hát miért? Csodálatos saját ősi kultúránk van. Minek ez a sok gyorsétterem, ez a rengeteg megaáruház? Fogyasztótársadalom lettünk, persze, de milyen szinten, milyen áron? Aztán a privatizáció, hát mindent el kell adni, mi marad ennek a szerencsétlen országnak?

  - Tudod, Barna az ország lakosságának egy része így gondolkodik, a másik része pedig egészen másképp látja a dolgokat. Megosztott ország lettünk és talán ez még nagyobb baj. A saját munkahelyemen is ezt látom, de gondolom, nálatok is ez van. Lassan a gyűlölet és nem a szeretet költözik be egy-egy munkahelyre, lakóközösségbe, talán még a családokba is.   Lassan már én sem szeretek bejárni a munkahelyemre, mert ezt érzékelem. Gyere, menjünk aludni, mert ezekről a dolgokról akár reggelig is beszélgethetnénk.