Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anoushka Shankar

2010.05.23

Anoushka Shankar (  London, 1981. június 9.) zenész, zeneszerző és szitár-művész. Apja az az egyik legismertebb indiai kortárs zenész, a szintén szitáros Ravi Shankar, édesanyja Sukanya Rajan banki alkalmazott. Apja révén féltestvére a Grammy-díjas Norah Jones.

Shankar Londonban született, gyermekkorát Indiában és az Egyesült Királyságban töltötte. Tizenévesen a kaliforniai San Dieguito Academy hallgatója volt. Az iskola elvégzése után, 1999-ben úgy döntött, hogy további tanulmányok helyett zenei karrierbe kezd.

Szitár tanulmányait édesapjánál kezdte még gyermekként. Első nyilvános fellépésére tizenhárom évesen került sor, első lemezszerződését pedig tizenhat éves korában írta alá. Első albuma Anoushka címen jelent meg 1998-ban. Ő volt az első női előadó aki fellépett a kalkuttai Ramakrishna Centre-ben 2000 februárjában.

2003-ban féltestvérével együtt Grammy-díjra jelölték. 2007 augusztusában az indiai-amerikai zeneszerző-zenésszel, Karsh Kale-lel közösen adta ki Breathing Under Water című albumát, amely klasszikus indiai szitár, illetve elektronikus zenei motívumokra épül. Az albumon olyan vendégelőadók működtek közre, mint Norah Jones, a lányával szitár duót előadó Ravi Shankar, és Sting.

2009 augusztusa óta heti rendszerességel ír cikkeket az angol nyelvű, indiai Hindustan Times életmód mellékletébe, amelyek online formában is megjelennek. Jótékonysági koncertek.

 

2002. november 29.-én fellépett a Royal Albert Hall-ban rendezett Concert for George-on, amelyet az egy évvel korábban elhúnyt beatle George Harrison tiszteletére rendeztek neves előadók részvételével.

A 2008. november 26-i mumbai terrortámadás miatt kénytelen volt elhalasztani egy a városba tervezett jótékonysági koncertet, amit a Jethro Tull-al közösen szerveztek. A koncertet december 5.-én tartották meg A Billion Hands Concert néven és célja a terrortámadás áldozatainak megsegítése lett.

 

Shankar vegetáriánus és az állati jogok illetva az ezekért küzdő szervezet a PETA elkötelezett támogatója. Szintén támogatja az ENSZ Világélelmezési Program erőfeszítéseit Indiában.