Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Djabe és a Dresch Quartet

2010.04.11

A Djabe együttes

 

A jazz/world fusion elsőszámú hazai képviselője

 
 

A Djabe Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara. 15 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. 2007 óta a Genesis egykori gitárosával Steve Hackettel is rendszeresen koncertezik.

 2002-től kezdődően 37 országban vendégszerepelt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A Djabe az egyik legkeresettebb magyar jazz zenekar a nemzetközi fesztiválokon. A teljesség igénye nélkül néhány jelentősebb koncert helyszíne: Rochester, Baltimore, Washington DC, San Jose – USA; Kaslo, Toronto – Kanada; Burghausen, Berlin, Regensburg, München – Németország; Klaipeda, Kaunas – Litvánia; Riga – Lettország; Pori, Imatra – Finnország; Glogow, Krakkó, Varsó – Lengyelország; Stockholm – Svédország; London – Anglia; Hradec Králové, Prága – Csehország; Bansko – Bulgária; Graz, Bécs, Wiesen – Ausztria; Szarajevó – Bosznia-Hercegovina; Udine – Olaszország; Sines, Portiamo – Portugália; Baku – Azerbajdzsán; Szeben, Garana – Románia; Nis, Újvidék – Szerbia, Ulánbátor – Mongólia; Almaty – Kazahsztán; Bishkek – Kirgizia; Kuala Lumpur, Penang – Malajzia, Dubai – Egyesült Arab Emirátusok, Koktebel – Ukrajna; Hága – Hollandia; Zágráb, Dubrovnik – Horvátország; Pozsony – Szlovákia; Kréta – Görögország.
 

A Djabe egyedi zenét játszik, melyben a jazz keveredik a magyar és a világzene különböző elemeivel. A zenekar elsô számú komponistája Barabás Tamás, aki a legvirtuózabb magyar basszusgitáros is egyben. A jazz és az autentikus magyar zene egyszerre van jelen Kovács Ferenc játékában, akirôl a vele többször is dolgozó Archie Sheep azt mondta, hogy a „világ egyik legjobb hegedűse, aki emellett úgy trombitál, mint Miles Davis”. Kovács dolgozott Dave Murrey-vel és Hamid Drake-kel is.

A zongorista Kovács Zoltán kezeli a szintetizátorokat is, akinek sokszínű, néha klasszikusba hajló játéka nagyban emeli a Djabe hangzásának színvonalát. A Djabe afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent. A zenakarvezető és komponista Égerházi Attila gitáros ezt a szabadságot elsősorban a zenei stílusok és hangszerelések szabad keverésében értelmezi. A Djabe dobosa, Banai Szilárd az egyik legtehetségesebb magyar jazz-dobos, aki megbízható és muzikális játékával a lehető legjobb alapot biztosítja az együttesnek

A zenekar zenei vezetője Barabás Tamás, aki kiváló hangmérnöki munkájával az Abbey Road stúdió szakembereinek az elismerését is kivívta a Táncolnak a kazlak 5.1-es surround hangkeverésével, melyet Los Angelesben, 2004-ben surround music awardra is jelöltek.

 

A zenekar külön projectje a Djabe special guest Steve Hackett előadás, melyben Steve nemcsak a Djabe számokban játszik, hanem a zenekar közremûködésével Genesis és Hackett klasszikusok is felcsendülnek. A romániai Garana fesztiválon 13000 néző tombolt a Djabe és Steve zenéjére.

 

A Djabe az elmúlt tizenöt évben számos más külföldi és hazai zenésszel is dolgozott együtt. Ben Castle szaxofonos (The Brand New Havies, Sting, Jamie Cullum) a zenekar négy albumán és három koncert kiadványán is hallható, hiszen turnézott is a Djabeval. John Nugent amerikai szaxofonos (Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Carla Bay) a Take On album szereplője és napjainkban koncertek rendszeres közreműködője. Malik Mansurov az ősi azerbajdzsáni tar hangszer nagymestere. Bakuban és Magyarországon is játszott a zenekarral és közreműködött a Take On albumon. A hazai vendégzenészek közül ki kell emelnünk két szaxofonost, Dresch Mihályt és Tóth Viktort.

 

 

A zenekar tagjai:


 Barabás Tamás - basszusgitár
 Égerházi Attila - gitár, ütőhangszerek
 Kovács Ferenc - trombita, hegedű, ének
 Banai Szilárd - dobok
 Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek
 

 

 

 

 

 

Dresch Mihály (Budapest, 1955. július 10.) magyar zenész. A mai magyar jazz kiemelkedő alakja, kiváló szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki.

 

 

Tizenhét évesen kezdett el komolyabban muzsikálni, Johnny Griffin játékának hatására választotta hangszerének a szaxofont. Zenei tanulmányait a jazz konzervatórium előkészítőjében kezdte, később felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakára, ahol 1979-ben végzett. 

Kezdetben elsősorban a klasszikus amerikai fekete jazz, valamint a gospel és a spirituálé iránt érdeklődött. A nyolcvanas évek elejétől kezdve rendszeresen koncertezett neves hazai jazzmuzsikosokkal. Első kvartettjét 1984-ben alapította, melynek a kilencvenes évek közepéig gyakorta változott a felállása. Az 1985-ös Sóhajkeserű, az 1987-es Hazafelé és az 1990-es Gondolatok a régiekről című lemezeken Grencsó István (fúvós hangszerek), Benkő Róbert (bőgő) és Baló István (dob) voltak a partnerei. Az 1993-ban megjelent Zeng a lélek című CD-n már Geröly Tamás dobolt és Lajkó Félix hegedült. 1995-ben adták ki újabb albumukat …Folyondár… címmel, melyen Lajkót Kovács Ferenc (hegedű, trombita) váltotta fel. A formáció 1998-ban jelentkezett új lemezzel, amely Révészem, révészem… címmel jelent meg.

 

1998 tavasza óta újra Baló István a kvartett dobosa, a bőgős pedig a fiatal Szandai Mátyás lett. Az új felállású négyes első lemeze Riding the Wind címmel először Angliában került forgalomba 2000 tavaszán. 2001-ben adták ki Szép csendesen című CD-jüket, melyet 2002-ben az Archie Shepp közreműködésével készült, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó Hungarian bebop követett. 2004-es albumuk, az Egyenes zene Gramofon magazin szavazásán elnyerte Az év legjobb magyar jazzlemeze díjat. 2006-ben Borbély Mihállyal közösen készített lemezt Te+Te címmel, legutolsó albumuk, az Árgyélus 2007-ben jelent meg.

 

Dresch Mihály számos rangos fesztiválra és jazzklubba kapott meghívást, fellépett többek között a Jazz & Wine Festival-on Olaszországban, a Festival Jazzcb-n Franciaországban, a Kalisz Festival-on Lengyelországban, a Jazz Brugge fesztiválon Belgiumban, a London Jazz Festival-on, a JazzFest Wien-en, a párizsi New Morning klubban. Pályafutása során olyan neves előadókkal lépett színpadra és készített felvételeket, mint John Tchicai, Archie Shepp, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, Lee Konitz, David Murray és Dewey Redman. Bár Dresch teljesen egyedi zenei világot alakított ki, a mainstream jazztől sosem távolodott el teljesen, albumain rendre szerepel egy-egy örökzöld kompozíció is.

 
 

2005-ben Dresch Mihályt a Gramofon Magazin az Év Jazz-zenészének választotta, 2007-ben Liszt-díjat kapott, 2010-ben Szabó Gábor díjat kapott.