Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


És egy másik fantasztikus hang...Talán már kevesebben ismerik...

2011.01.02

Yma Sumac, eredeti nevén Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo (Ichocán, Peru, 1922. szeptember 13. – Los Angeles, Kalifornia, 2008. november 1.) legendás perui származású amerikai szoprán énekesnő, aki hatalmas hangterjedelmével szerzett világhírt.

Egyes források szerint hangterjedelme fénykorában "jóval meghaladta a három oktávot", más források szerint elérhette az öt oktávot is.

Először azután lett híres, hogy az 1940-es években az Egyesült Államokba költözött, népszerűségének azonban nagyon sokat ártott az az igaztalan híresztelés, hogy valójában nem is perui, hanem egy amerikai egyetemista, Amy Camus (művészneve megfordítva). Népszerűsége újra felívelt az 1980-as években. 1992-ben Gunther Czernetsky Hollywood inka hercegnője címmel készített róla zenés dokumentumfilmet

Los Angelesben élt 2008.november 1-jén bekövetkezett haláláig.

Születésének, ifjúkorának tényeit máig viták övezik. Az észak-perui Cajamarca régió hegyei közt született 1922-ben, Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo néven anyakönyvezték. Egyes életrajzai 1921-es, mások 1927-es, 1928-as vagy 1929-es születési dátumot tartalmaznak. Van olyan vélemény is, hogy szeptember 10-én született és nem Ichocánban, hanem Limában, vagy a közelében.[3] A szeptember 13-ai dátum egy olyan adatközlőtől származik, aki állítása szerint látta a születési anyakönyvi kivonatot.[4] Az 1950-es években elterjedt, hogy valójában hercegnő, Atahualpa inka uralkodó leszármazottja. Később viszont azzal vádolták, hogy egzotikus származását csak kitalálta, hogy karrierjét segítse vele, és valójában Brooklynban vagy Kanadában született, Amy Camus néven.

Az Imma Sumack színpadi nevet (amelyet Ymma Sumack és Ima Sumack betűzéssel is használtak) még azelőtt vette fel, hogy Dél-Amerikából az Egyesült Államokba költözött. A név anyja nevén alapult, amely a kecsua nyelvű Ima Shumaq szókapcsolatból eredt. (Ennek jelentése „milyen szép!”, bár interjúkban Yma Sumack fordítása „szép virág” vagy „szép lány” volt.

Először 1942-ben hallhatták a rádióhallgatók. Ugyanebben az évben, június 6-án férjhez ment Moisés Vivanco[6] zeneszerző és zenekarvezetőhöz, az ősi inka témák nagy kedvelőjéhez, akit neveztek „a perui George Gershwinnek” is. 1943-ban legalább 20 lemezre énekelt perui népdalokat Argentínában. Az Odeon Records márkajelét viselő korai Yma Sumac-lemezeken Moisés Vivanco együttese, a Compañía Peruana de Arte szerepelt, amely 46 indián táncosból, énekesből és zenészből állt.

Sumack és Vivanco 1946-ban költözött New York Citybe, ahol Inca Taky Trio néven léptek fel: Sumack a szopránénekes volt, Vivanco gitározott, unokatestvére, Cholita Rivero táncolt és alt énekes volt. 1949-ben született Charles fiuk. Yma 1950-ben szerződést írt alá a Capitol Records lemezkiadóval, az Yma Sumac nevet használva.

Az 1950-es években inka és dél-amerikai népdalok legendás felvételeinek sorát készítette el a hollywoodizált lounge stílusban, olyan előadókkal dolgozva együtt, mint Les Baxter és Billy May. Különleges hangja, egzotikus megjelenése, személyisége olyan színpadi kombináció volt, ami garantálta a sikert az amerikai közönség előtt. 1951-ben még egy broadwayi musicalben is színpadra lépett: a Flahooley című produkcióban hercegnőt játszott, aki Aladdin csodalámpáját hozta egy amerikai játékgyárba megjavíttatni. A musical Sammy Fain és E. Y. "Yip" Harburg munkája volt, de Sumac négy dalát Vivanco írta. A Capitol Records rögzítette az előadást. Maga a musical nem ért meg sok előadást, a felvétel azonban klasszikus maradt, részben mert ez volt Barbara Cook broadwayi bemutatkozása is.

 

Népszerűsége csucsán Sumac a filmvásznon is megjelent: az 1954-ben vetített Az inkák titka (Secret of the Incas) című filmben, amelynek főszereplője Charlton Heston volt, mint Kori-Tica 1957-ben pedig az Omar Khayyam című filmben Karina szerepében.

1957-ben a lapoknak jó témát adva elvált Vivancótól. Még ugyanabban az évben újra összeházasodtak, de 1965-ben megint elváltak.

Valószínűleg pénzügyi nehézségek miatt az Inca Taky Trio 1961-ben világ körüli turnéra indult, ami végül öt évig tartott. A Szovjetunióban negyven városban léptek fel, utána beutazták Európát, Ázsiát és Latin-Amerikát. Bukaresti fellépésüket rögzítették és ez - a Recital című album - maradt az egyetlen koncertfelvételük.

1971-ben Miracles címen Yma Sumac rockalbumot adott ki, majd visszatért Peruba. Az 1970-es években időről időre koncertet adott Peruban, majd New Yorkban is. Az 1980-as években több koncertje is volt New Yorkban és más országokban, köztük egy koncert 1987-ben a New yorki The Ballroom koncertteremben és több helyen is San Franciscóban.

( Wikipédia )