Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


John Mc Laughlin és Joe Zawinul ( és Paco de Lucia )

2010.04.14

 

John McLaughlin angol gitáros és zeneszerző. Az innovatív John Mclaughlint a valaha élt egyik legnagyobb gitárvirtuózként tartják számon. Olyan szintre szerette volna fejleszteni játékát, hogy egy lapon emlegessék az olyan virtuóz hangszeresekkel mint: Miles Davis, John Coltrane és Ornette Colemen. Új zenei formák keresésére törekszik, a jazz, a rock, a klasszikus és a keleti zenék fúziójának úttörője.

 

 

 

 

 

McLaughlin kilencéves korától tanult zongorázni de, tizenegy évesen már gitározni kezd. Tizennégy éves korában a jazz és a flamenco felé fordul. 1968 végén költözött New York-ba, ahol az ismert jazzdobos, Tony Williams Lifetime együttesében kezdett játszani. Bluest és a keleti hatásokat egyaránt tükröző "gurulós" gitárjátéka már ekkor komoly feltünést keltett az amerikai zenészvilágban, s első szolólemeze után (Extrapolation-1969) után Miles Davis meghívta az In a Silent Way, majd a korszakalkotó Bitches Brew felvételeire.

 

 

A megtérés [szerkesztés]

 

 

 

 

1970-ben ismerkedett meg Sri Chinmoy, indiai guruval, és rajta keresztül a hinduizmussal és a keleti misztikával. Ezt követően vegetáriánus lett, puritán életmódot folytatott, és a meditáción kívül kizárólag a zenének és a gitárjátéka tökéletesítésének szentelte életét. Chinmoy pedig elnevezte "mahavishnunak", azaz félistennek.

 

 

 

1970-ben alapította meg a Mahavishnu Orchestra zenekart, mely 1973-ig a jazz rock talán legerősebb csapata volt. Az első három lemezük (The Inner Mounting Flame, Birds of Fire, Between Nothingness and Eternity) szintén az irányzat legjobbjai közé tartozik, jóllehet McLaughlin mind bonyolultabbá, misztikusabbá és elvontabbá váló zenei gondolatait egyre kevesebben tudták befogadni. A Mahavishnu Orchestra 1973-ra szét is esett, McLaughlin ezt követően Carlos Santana-val (Love, Devotion, Surrender-1973) majd Billy Cobham-mel is dolgozott. 1974-ben más felállással újraindította a Mahavishnu Orchestrát, mely két lemez után 1976-ban ismét feloszlott. (1984 és 1986 között aztán újabb társakkal feltámasztotta, de a siker ezentúl már elmaradt.)

 

 

 

 

 

Az 1970-es évek közepétől már saját neve alatt dolgozik. A John McLaughlin Trio megalapításán kívül fontosak még: Michael Tilson Thomasszal, Chick Coreaval, David Sanbornnal, Trilok Gurtuval, Elvis Jonesszal és sok más előadó részvételével készült felvételei.

 

 

 

 

 

 

 

McLaughlin a fúziós zene alappilléreit tette le, hiszen előtte a jazzgitárosok kiszámítható, csendes hangszíneken játszottak, ő viszont új dinamikai távlatokat nyitott. Stílusában hosszú dallammeneteket, szokatlan ritmusokat, villámgyors, egyre emelkedő futamokat, megfoghatatlan harmóniákat és éles ritmuskíséretet gyúr össze, melyekhez hasonlót 1970-es színre lépéséig nem lehetett hallani. Lemezei még mai is friss és izgalmas hallgatnivalót kínálnak. Sosem félt az új technológiáktól, így elég korán áttért a gitárszintetizátorokra, napjainkban pedig már számítógépet használ erősítő és szintetizátor gyanánt. Tudását oktató DVD-in is bizonyítja, a Rolling Stone magazin szavazásán pedig a 49.-ik helyet érte el minden idők 100 legjobb gitárosa közt.

 

 

 

 

 

Gitárok: 1968-as Gibson Johnny Smith Rack felszerelés: Roland GI-10 gitár-MIDI interface, Sony DPS-V77 vagy DPS-M7 jelprocesszor. Számítógép: Apple Powerbook notebook és MOTU 828 Szoftverek: Logic és Logis plug-in kiegészítők, MAc és Logic soft-synth (szoftveres szintetizátorok)

 

 

Josef Zawinul 1932. július 7-én született Bécsben. Hatéves korától harmonikázott, és már ilyen fiatalon is igen tehetségesnek bizonyult. Később a Bécsi Konzervatóriumban kapott komolyzenei oktatást, zongoristának készült. Csak 1949. körül ismerkedett meg a jazzel, és Erroll Garner zenéjének hatására kezdett jazzt játszani 1952-től. 1958-ban költözött az Egyesült Államokba, miután elnyert egy ösztöndíjat a bostoni Berklee Zeneművészeti Főiskolára. Játékát meghallva egyik tanára egyből azt mondta neki, hogy már nincs mit tanulnia az iskolában, inkább menjen el profi zenésznek – így hát az első héten otthagyta a Berklee-t. Kezdetben Maynard Fergusonnal játszott, ekkor találkozott először Wayne Shorterrel. 1959. és 1961. között Dinah Washington zongorakísérője volt, aki mindig Joe Viennaként mutatta be Zawinult.

 

1961-ben csatlakozott Cannonball Adderley szaxofonos kvintetjéhez, és olyan népszerű számokkal járult hozzá a csoport sikeréhez, mint a Mercy, Mercy, Mercy, a Walk Tall és a Jesse Jacksonnak emléket állító Country Preacher. Mindeközben hard bop zongoristából soul-jazz előadóvá vált, és az elektromos hangszerek használata révén elsők között tett lépéseket a jazz-rock felé. 1963-ban vette feleségül Maxine-t, az afro-amerikai playboy-nyuszit, akitől aztán három fia született.

 

Miles Davis stúdiózenekarával zenészként és a címadó dal szerzőjeként működött közre a Silent Way album felvételén, majd a korszakalkotó Bitches Brew-n a lemez első felét kitevő Pharaoh's Dance című számén is. Davis és Zawinul csak 1991-ben szerepeltek együtt koncerten, nem sokkal Davis halála előtt.

 
 

1970-ben alakította meg Wayne Shorterrel a Weather Reportot, az évtized legendás fúziós jazz zenekarát. Zenéjük R&B, funk, rock, latin és etno jazz elemeket ötvözött, és a zenészek folyamatos improvizációja volt a névjegyük, a szokásos szólista–kísérő szekció felosztás mellőzésével. Weather Report című bemutatkozó albumuk 1971-ben az Év Albuma lett a Down Beat magazinnál, egyébként 1977-ig – addig példátlan módon – további négy alkalommal ítélték nekik ezt a díjat. 1973-tól a zenekar a funk/groove hangzás felé mozdult el, és Zawinul – az improvizációs blokkok megtartása mellett – szerkezetet is adott a számoknak. Az első igazán átütő lemezük az 1974-es Mysterious Traveller volt, melyen a szintetizátor mellett egyéb effekteket (gyereksírás, tapsolás stb.) is beépítettek zenéjükbe. Népszerűségük csúcsára Jaco Pastorius virtuóz basszusgitáros csatlakozása után értek fel, a Heavy Weather a kritikusok és a közönség tetszését is elnyerte, róla a Birdland című szám még a poplistákra is felkerült.