Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kaltenecker Zsolt - trió K.L.M.

2010.04.12

1970 október 12-én született Budapesten. Klasszikus zenei tanulmányait nyolcéves korában kezdte. Néhány év elteltével az improvizáció és a komponálás felé fordult az érdeklődése.

1996-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz-zongora szakán. 1996 őszén New York-ban Jaki Byard-nel tanult magánúton.

 

1999-ben megjelent "Songs From The 20th Century" című albuma az "Év Jazzlemeze" díjat kapta.

 

"Szólózongora-koncertfelvétele több szempontból is kivételes: abban az értelemben valóban jazz, amelyben manapság ritkán szokás meghatározni a műfajt: megkapóan spontán jellegű, ugyanakkor melodikus, illetve csupa ismerős melódiákból elszabaduló, improvizatív örömzene - mint anno a hőskorban. Tele van élettel, optimizmussal, a hangszeren játszó ember öröme menthetetlenül átjárja a jelen lévő hallgatóságot. Szembetűnő a pianista imponáló hangszeres biztonsága és virtuozitása."

(Gramofon - Matisz László)

 

Új utakat keres, hogy kitörjön a hagyományos zongorás trió adta korlátok közül. A Kaltenecker Trio zenéje egyszerre world music, jazz, pop, rock és new age. Ez az eklektikusnak tűnő stílus azonban rendkívül egyéni hangzást eredményez.

 

2000 óta Kaltenecker Zsolt lemezei Japánban is megjelennek: eddig 6 CD-je kelt el többezer példányban.

 

"A Crossing kifinomult, egyéni hangulatú lemez, ami persze nem meglepő a három fiatal zenésztől. Egyenként is kiváló muzsikusok, együtt pedig harmonikus triót alkotnak, maradéktalanul egymásra találva. Kaltenecker játékára irigylésre méltó technika jellemző, amely hol virtuóz futamokban, hol pedig fantáziadús ritmusalapokban mutatkozik meg."

(Gramofon - Vörös Eszter)

 

Kaltenecker Zsolt Andrew J-vel közösen készített "Melodies" című nu-jazz albumát március 26-án jelentette meg a japán Farm Records egyik új label-e, az Infas Music.

A CD-re 3 remix is felkerült, melyek híres japán dj-k munkái.

Az albumból a megjelenést követő két hétben kb. 4000 darabot adtak el, ami nagyon komoly sikernek számít, különösen egy teljesen instrumentális album esetében.