Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oscar Peterson

2010.06.20

Oscar Emmanuel Peterson (Montreal, Quebec, Kanada 1925. augusztus 15. – 2007. december 23. Mississauga, Ontario, Kanada) a legismertebb dzsessz-zongoristák egyike.

 

Trombitán és zongorán kezdett tanulni 5 éves korában édesapjától, de hétéves korában, miután tuberkulózist kapott, már csak zongorán tanult tovább. Technikáját Art Tatum, Erroll Garner és George Shearing befolyásolta. Lelkesedése végtelen órákon át segítette abban, hogy rendkívüli technikáját kifejlessze.

 

1940-ben megnyert egy egy helyi tehetségkutató versenyt, ezzel rendszeres adáshoz jutott a kanadai rádióban. 1944-ben Johnny Holmes Orchestra zongoristája volt, mielőtt saját trióját kezdte vezetni. 1949 szeptemberében a New York-i Carnegie Hallban mutatkozott be az Egyesült Államokban. Sok száz felvételén többek között Louis Armstrong, Billie Holiday, Count Basie, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Zoot Sims és Stan Getz szerepelnek. Az 1963-as Affinity volt Peterson legjelentősebb sikere. 1970 óta nem állandó együttessel dolgozik, gyakran szerepel egyedül.

 

Petersont káprázatos technikája, fáradhatatlan swingje tette az egyik legismertebb és azonnal felismerhető jazz-zongoristává, hozzájárulása a jazzhez felmérhetetlen. Petersont sokan csodálják, de követője alig akad. Könnyen kiderülhet, hogy ő volt az utolsó a jazz-zongorajáték nagy mestereinek sorában.

 

Kitüntették Glenn Gould-díjjal, UNESCO-díjjal, Juno Awardsszal és számos kanadai kitüntetést kapott.

 
Híres zenészek, akikkel játszott
 

Játszott Benny Carterrel, Charlie Parkerrel, Ben Websterrel, Barney Kessellel, Count Basie-vel, Herb Ellis-szel, Louis Armstronggal,

 kísérte Ella Fitzgeraldot és Billie Holidayt.

 

( Wikipédia )