Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jose Placido Domingo

2010.10.04

José Plácido Domingo Embil KBE (Madrid, 1941. január 21.) spanyol operaénekes-tenor, karmester és operaigazgató, a „Három Tenor” egyike.

 

Szülei Plácido Domingo Ferrer és Pepita Embil spanyol zarzuela előadók, akik 1949-ben Mexikóba emigráltak két gyermekükkel (Plácidónak egy húga van). A szülők Mexikóban saját zarzuelatársulatot hoztak létre. Plácido Mexikóvárosban, a Nemzeti Konzervatóriumban kezdett zenét tanulni, az éneklés mellett zongorázni és vezényelni is. 1958-ban a Los Black Jeans nevű rock and roll együttes háttérvokálosa volt. Első színpadi fellépésére 1959. május 12-én került sor Guadalajarában, ahol Pascual szerepét kapta a Marina című darabban. Még abban évben játszott a Rigolettóban és más darabokban is.

 

1962-ben csatlakozott a Tel Aviv-i Opera társulatához, ahol két és fél év alatt 280 előadáson énekelt. Egyre több elismerést kapott, 1966-ban már a New York-i City Operában, majd 1968-ban a Metropolitanben énekelt. Azóta 21 alaklommal énekelt a szezon nyitóelőadásán. (Ezzel túlszárnyalta Enrico Carusót is, aki 17 alkalommal.) 1967 és 1971 között túlesett első fellépésén a világ szinte összes jelentős operaszínpadán (Bécs, London, San Francisco, Chicago, Milánó), ezeknek azóta is rendszeres visszatérő vendége.

 

1973-tól egyre gyakrabban vezényel is, operákat, illetve néha szimfonikus zenekarokat. Jelenleg két társulat, a washingtoni Nemzeti Opera és a Los Angeles-i Opera igazgatója, szerződése mindkét helyen a 2010–2011-es évad végéig szól. Akkor lett az operarajongók táborán kívül is világszerte ismert, amikor 1990-ben Rómában a labdarúgó-világbajnokság megnyitóján együtt énekelt Luciano Pavarottival és José Carrerasszal. Ez volt a Három Tenor első koncertje, amit még számos követett.

A ma élő tenorok közül talán ő a legsokoldalúbb, eddig 92 különböző szerepet énekelt színpadon. Ebben nincsenek benne a csak lemezre énekelt szerepei. Gyakorlatilag az összes klasszikus tenorszerepet elénekelte, mellettük sok modern darabban is szívesen énekel.